Drie medailles op dag drie van EK!

Drie medailles op dag drie van EK!

Team IKO heeft op de derde dag van het EK afstanden maar liefst drie medailles waaronder twee titels weten te winnen. De dag begon gelijk al met goud voor de Nederlandse achtervolgingsploeg waar Joy Beune samen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud de Europese titel pakten op de Team Pursuit. Met 2.55,70 waren ze ruim de snelsten, voor Duitsland (zilver) en Zwitserland (brons).

Marten Liiv zorgde wellicht voor de grootste verrassing van deze dag door het zilver te winnen op de 500 meter. In een rechtstreeks duel met de uiteindelijke winnaar Jenning de Boo reed hij harder dan hij ooit eerder deed op Thialf: 34,78. De Pool Kania pakte het brons.

Bart Swings reed aan het begin van de middag de achtste tijd op de 1500 meter (1.46,12) maar had vooral zijn pijlen gericht op de afsluiting van het weekend: de Mass Start. Het lukte Bart om zijn Europese titel wederom te prolongeren waarmee hij vandaag een unieke prestatie behaalde door voor de derde maal op rij Europees kampioen te worden gekroond (2020, 2022 en 2024). Daarmee mag de regerend Olympisch en Wereldkampioen zich ook de komende twee jaar Europees kampioen op dit noemer blijven noemen.

Daarmee komt het totale aantal medailles voor Team IKO op dit EK uit op een uniek aantal van vier medailles: goud en brons voor Joy, goud voor Bart en zilver voor Marten. Het volgende toernooi is de ISU World Cup in Salt Lake City van 26 t/m 28 januari.

Terug naar het overzicht