Psyned en Team IKO slaan de handen ineen

Psyned en Team IKO slaan de handen ineen

Afgelopen seizoen bood Psyned al mentale ondersteuning aan de topsporters van schaatsteam IKO. Dit jaar gaat de samenwerking nog een stap verder. Iedere afzonderlijke sporter uit het team krijgt mentale ondersteuning op maat aangeboden. Sportpsycholoog Yara van Gendt van Psyned is onderdeel van de staf gemaakt van Team IKO. Van Gendt is binnen de staf verantwoordelijk voor het algehele welzijn van de sporters. Nieuw hierbij is dat ze dit niet alleen doet. Zij kan daarbij de hulp inschakelen van de 300 gespecialiseerde psychologen die aan Psyned verbonden zijn. Een revolutionaire aanpak in de sport.

Mentale druk binnen de topsport

Het mentaal welzijn van topsporters krijgt de laatste tijd veel aandacht. Denk aan de turnster Simone Biles en de tennisster Naomi Osaka. Dat was de aanleiding voor Patrick Callahan, algemeen directeur van Psyned, en Martin ten Hove, medeoprichter van Team IKO, om met elkaar in gesprek te gaan. ‘Omdat de mentale druk zo enorm is in de topsport, zochten we naar een manier om structureel aandacht te besteden aan het mentaal welzijn’, vertelt Callahan. ‘Mentaal welzijn is de basisvoorwaarde om te kunnen presteren. Dat is soms nog een taboe en dat willen we doorbreken’, voegt Ten Hove toe.

Niet iedere klacht is sport gerelateerd 

Sportpsycholoog Van Gendt is aanwezig bij de trainingen om te observeren. Daarnaast voert ze tweewekelijks individuele gesprekken met alle teamleden en organiseert ze groepssessies met alle sporters. Bij knelpunten verwijst ze de topsporter(s) en teamleden door naar een passende psycholoog van Psyned. ‘Op deze manier zetten we 300 psychologen in en niet één. Zo helpen we elke sporter met zijn of haar specifieke klacht’, laat Callahan weten. Ten Hove voegt hieraan toe: ‘Topsporters hebben namelijk naast prestatiedruk, net als jij en ik, ook last van mentale klachten zoals somberheid, depressie, rouw of angsten. Het is fijn als een gespecialiseerde en passende psycholoog hierbij kan helpen. Zo kunnen we elk (mentaal) obstakel wegnemen of nog liever voorkomen.’

Het beste uit zichzelf halen

Sportpsycholoog Yara van Gendt is van mening dat de sporters met deze ondersteuning op maat het beste uit zichzelf kunnen halen. ‘Op het moment dat een teamlid niet lekker in zijn vel zit, heeft dit invloed op trainingen en de prestaties tijdens wedstrijden’, vertelt Van Gendt. ‘Omdat ik onderdeel ben van de staf zie ik dit direct en kan ik hierop anticiperen. Moeten we de trainingsbelasting aanpassen? De coaching anders instellen? Of is er behoefte aan hulp van één van de 300 Psyned psychologen? Ik zie mentaal en fysiek als één geheel.’ 

Mentale ondersteuning op maat breder inzetbaar

Psyned en schaatsteam IKO zetten met deze samenwerking een revolutionaire aanpak voor mentale ondersteuning binnen de topsport neer. Callahan en Ten Hove zijn ervan overtuigd dat deze manier van ondersteunen breder inzetbaar is. Het kan dienen als voorbeeld voor andere sportorganisaties, maar ook voor het bedrijfsleven. ‘De topsport en het bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren’, vertelt Callahan. ‘Mentaal fitte medewerkers zijn productiever, hebben meer plezier in hun werk en verzuimen minder‘, aldus Ten Hove.

Over Psyned – Psychologen Nederland

Behandelorganisatie Psyned maakt zich hard voor snelle toegang tot psychologische hulp voor iedereen. De organisatie handelt anders dan de reguliere GGZ en met 300 behandelaren kent ze geen wachttijden. Psyned heeft een eigen psychologisch verwijsteam dat cliënt en psycholoog aan elkaar koppelt. Psyned helpt jaarlijks 11.000 cliënten op weg en is interventiepartner voor meer dan 200.000 werknemers van diverse werkgevers. Zie voor meer informatie: www.psyned.nl of www.psyned.nl/werkgevers.

Terug naar het overzicht