Bart Swings

Bart behoort al meerdere jaren tot de absolute wereldtop in het skeeleren en won op wieltjes meerdere wereldtitels. Met name op het onderdeel marathon en de tien kilometer puntenkoers is hij bijna onverslaanbaar. Maar al snel bleek dat de Belgische skeeleraar ook talent heeft voor schaatsen. Zo reed hij al zes keer een top zes notering op de Olympische Spelen waaronder een zilveren medaille in Pyeonchang 2018 op het onderdeel mass start. Op dit onderdeel won hij ook al meerdere worldcup wedstrijden, goud op het EK in 2020 en als schaatser van Team IKO in 2021 zilver op het WK.

Afstanden en PR’s:

  • 1500 meter: 1.42,48 (Calgary): Nationaal record
  • 5000 meter: 6.11,54 (Salt Lake City): Nationaal record
  • 10.000 meter: 12.57,31 (Salt Lake City): Nationaal record

Persoonlijke sponsoren

Over Bart Swings

Het is voor de gemiddelde schaatsvolger wellicht moeilijk voor te stellen hoe groot Bart Swings is in het skeeleren. Toen hij in 2010 zijn debuut maakte op een WK senioren skeeleren pakte hij gelijk een wereldtitel. Inmiddels staan er tientallen Europese en wereldtitels skeeleren achter zijn naam en is hij een klasse apart op zijn favoriete onderdelen de tien kilometer puntenkoers en de marathon.

Toen Bart op zijn achtste een paar skeelers kreeg was hij gelijk verkocht. In Belgie is het skeeleren een grote sport en Bart groeide uit tot een belangrijk uithangbord van het Belgische skeeleren. Maar snel bleek ook zijn talent voor het schaatsen. Nadat hij in 2010 voor het eerst op het ijs stond plaatste hij zich amper twee maanden later al voor het EK allround. Zijn destijds negentiende plaats in het eindklassement wist hij een jaar later op het EK al te verbeteren naar een tiende plaats en op het WK allround werd hij dat jaar zelfs gelijk negende.

Bart bleef progressie maken op het ijs wat in 2013 resulteerde in een bronzen plak op het WK allround en een jaar later plaatsing voor de Olympische Spelen van Sotsji. Hij kwam gelijk dichtbij een medaille met een vierde plek op de 5000 meter en een vijfde plek op de 10.000 meter. Het echte Olympische succes kwam in 2018 toen hij zilver pakte op zijn favoriete schaatsonderdeel: de mass start. Op het EK in 2020 wist hij de Europese titel mass start te veroveren en in 2021 zilver op het WK.

Naast hard schaatsen en skeeleren studeert Bart aan de universiteit van Leuven. Hij is vanwege zijn overstap naar Team IKO in de zomer van 2020 verhuisd naar Heerenveen.

Terug naar het team