Erwin ten Hove

Nadat Erwin jong stopte met schaatsen begon hij in 2003 al als trainer. Als assistent bij de VPZ schaatsploeg van Sijtje van der Lende begon hij ook gelijk een eigen initiatief als zelfstandig trainer: de schaatsacademie Groningen. Destijds was het nog niet mogelijk om in Nederland school en schaatsen op een ideale manier te combineren. Op de schaatsacademie in Groningen konden kinderen voor het eerst tijdens schooltijd ’s ochtends trainen en op deze manier een programma draaien wat beter aansloot bij het schoolprogramma. Tegenwoordig is dat een vanzelfsprekend systeem met de RTC structuur in Nederland maar destijds in 2004 was Groningen de enige plek in Nederland waar school en schaatsen bij elkaar kwam. Eén van de talenten die destijds koos voor dit nieuwe initiatief was Lennart Velema.

Als onderdeel van de trainersstaf van de VPZ schaatsploeg (samen met Erik Bouwman en Emiel Kluin) maakte Erwin de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2010 van dichtbij mee, met onder andere Bob de Jong en Jan Blokhuijsen. De schaatsacademie groeide hard door en fuseerde uiteindelijk met de commerciële schaatsploeg APPM waardoor de organisatie iSkate ontstond.

iSkate werd zo een organisatie waar schaatstalenten vanuit een brede opleiding konden doorstromen naar een commerciele schaatsploeg. Met de komst van een aantal belangrijke sponsoren ontstond een grote organisatie met meerdere ploegen en trainers. Erwin ging zich niet langer bezighouden met de koers van de organisatie maar ging zich volledig richten op het coachen van de schaatsers van onder andere het Beslist.nl opleidingsteam.

Na een kort uitstapje naar Team Victorie in 2016-2017 met onder andere Bart Swings en Lennart Velema kozen schaatsbroers Erwin en Martin in de zomer van 2017 voor een eigen koers door het oprichten van Team IKO.

Terug naar het team