Jan Blokhuijsen

Maar liefst vier Olympische medailles, waaronder goud op de ploegenachtervolging in 2014, vier wereldtitels op hetzelfde onderdeel en drie Europese titels (allround, mass start en ploegenachtervolging) heeft Jan Blokhuijsen achter zijn naam staan. Een echte allrounder met als beste afstand de 5000 meter die na de Olympische Spelen van 2018 een sabbatical nam om zich op te laden om nog eenmaal te gaan voor Olympsch eremetaal in Peking 2022.

Afstanden en PR’s

  • 1500m: 1.43,78 (Calgary)
  • 5000m: 6.11,91 (Calgary)

Over Jan Blokhuijsen

Al in 2010 maakte Jan zijn debuut in het internationale seniorencircuit met kwalificatie voor de Olympische Spelen van Vancouver en bekroonde dat met zijn eerste Olympische medaille: brons op de ploegenachtervolging. Opvallend is dat hij destijds uitkwam voor Team VPZ, het schaatsteam dat werd gesponsord door het bedrijf van de ouders van de gebroeders Ten Hove.

Olympische spelen

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2014 pakte Jan maar liefst twee wereldtitels op de ploegenachtervolging. Dat hij een echte allrounder is en eigenlijk op alle afstanden goed uit de voeten kan blijkt wel uit zijn vele zilveren en bronzen medailles op het EK en WK allround. Dat Jan kan pieken in een Olympisch seizoen bleek wel weer in 2014. Met de Europese titel allround, zilver op de Olympische 5000m en Olympische titel op de ploegenachtervolging reed hij zijn beste seizoen tot dan toe.

In de aanloop naar de Spelen van 2018 pakte Jan wederom twee wereldtitels ploegenachtervolging, won drie keer brons op het WK allround en brons en zilver op het EK allround. Het Olympisch seizoen haalde wederom de beste prestaties naar boven: twee maal goud op het EK afstanden (ploegenachtervolging en mass start) en brons op de Olympische ploegenachtervolging.

Na een sabbatical waar hij trouwde, een huwelijksreis maakte en vader werd sloot Jan zich aan bij Team IKO. Eerst om zijn conditie op peil te houden maar uiteindelijk weer als volwaardig schaatser. Stap voor stap werd hij steeds fitter wat aan het eind van seizoen 2019-2020 alweer resulteerde in de Nederlandse allround titel en kwalificatie voor het WK allround in Hamar (vierde in het eindklassement). Vanwege ziekte tijdens het WKKT miste hij in seizoen 2020-2021 kwalificatie voor de belangrijke internationale wedstrijden.

Jan wil zijn gewoonte om tijdens Olympische seizoenen goed te presteren nog eenmaal herhalen. Met als doel om een medaille te winnen in Peking 2022.

Terug naar het team